ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ПОЛЯ ТЕРМІНОСИСТЕМИ ФІТНЕСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/folium/2023.2.9

Ключові слова:

терміносистема фітнесу, термінологічне поле, термін, ядро, периферія

Анотація

Статтю присвячено дослідженню класифікації та стандартизації термінів фітнесу. Актуальність роботи зумовлена стрімким розвитком фахової мови фітнесу та відсутністю ґрунтовних розвідок щодо проблем класифікації, стандартизації. У статті здійснено огляд наукової літератури, присвяченої вивченню класифікації та організації термінології в лінгвістиці. Дослідження має на меті вивчити термінологічні поля термінів фітнесу, включно з їхніми характеристиками та значенням для стандартизації і гармонізації фітнес-термінології. Завдяки проведеному дослідженню було визначено три окремі термінологічні поля, зокрема спорт, медицину, харчування, які своєю чергою розділяються на дев’ять менших мікрополів, а саме: фізіологія фітнесу й виконання вправ, спорт та рекреаційна діяльність, вправи (розтяжки та зміцнювальні), методи тренувань та обладнання, будова тіла й рухи, розлади та захворювання, фізичні ушкодження, що отримані під час тренування, і реабілітація, дієти та дієтичні режими, складники їжі, напоїв і харчових добавок. Кожна сфера має власну ієрархічну структуру з термінами, які співвідносяться з термінологічним мікрополем та концепціями, що сприяють розвитку й розумінню фітнес-знань і практик. У межах кожного мікрополя було виокремлено ядро, яке має найбільше понятійне навантаження, а також ближню та віддалену периферію. У процесі організації та класифікації терміносистеми фітнесу за наведеними термінологічними полями може виникнути декілька проблем, тому що терміносистема фітнесу швидко розвивається, з’являються нові тенденції і технології та регіональні відмінності в мові фітнесу. Однак цей підхід також відкриває значні можливості, включно зі здатністю сприяти міждисциплінарній співпраці, покращувати наукові дослідження та сприяти комунікації і порозумінню фахівців у цій галузі.

Посилання

Василенко О., Ковальчук Н., Кухарук Т. Семантичне поле: проблема визначення та розрізнення понять. Науковий вісник Волинського державного університету імені Лесі Українки. Серія «Філологічні науки». 2005. № 6. С. 138–142.

Д’яков А., Кияк Т., Куделько З. Основи термінотворення: семантичні та соціолінгвістичні аспекти : монографія. Київ : КМ Academia, 2000. 218 с.

Теория и методика фитнес-тренировки : учебник персонального тренера / под ред. Д. Калашникова. Москва : ООО «Франтэра», 2003. 181 с.

Морозова Л. Терминознание: основы и методы. Москва : Прометей, 2004. 144 с.

Панько Т., Кочан І., Мацюк Г. Українське термінознавство : підручник. Львів : Світ, 1994. 215 с.

Саламаха М. Англомовна терміносистема охорони довкілля: структура, семантика, прагматика : дис. … канд. філол. наук. Львів, 2016. 317 с.

Суперанская А., Подольская М., Васильева Н. Общая терминология. Вопросы теории. Москва : Едиториал УРСС, 2004. 248 с.

Шеремета К. Методологія вивчення фахових мов. Advanced Linguistics. 2020. № 6. P. 62–66.

Cabré Castellví M. Terminology. Theory, methods and applications. Amsterdam : John Benjamins Publishing Company, 1999. 248 p.

Howley E. Health Fitness Instructor’s Handbook. Champaign : Human Kinetics, 1997. 536 p.

Kent M. Food and Fitness: A Dictionary of Diet and Exercise. Oxford ; New York : Oxford University Press, 1997. 356 p.

Morris J., Hirst G. Non Classical Semantic Relations. CLS’04: Proceedings of the HLTNAACL Workshop on Computational Lexical Semantics, May 2004. URL: https://aclanthology.org/W04-2607.pdf.

Sager J. A Practical Course in Terminology Processing. Amsterdam : John Benjamins Publishing Company, 1990. 258 p.

Wüster E. Internationale Sprachnormung in der Technik, besonders in der Elektrotechnik. Berlin : VDI Verlag, 1931. 431 S.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22

Номер

Розділ

Статті