СПЕЦИФІКА ЛІТЕРАТУРНОГО ЕТНООБРАЗУ АННИ ЯРОСЛАВНИ У РОМАНІ М.-C. MONCHAUX «LА PETITE PRINCESSE DES NEIGES ANNE DE KIEV» ТА ОКАЗКОВАНІЙ РОЗПОВІДІ І. МАЛКОВИЧА «АННА ЯРОСЛАВНА: КИЇВСЬКА КНЯЗІВНА – КОРОЛЕВА ФРАНЦІЇ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/folium/2024.4.7

Ключові слова:

імагологія, етноімагологія, літературний етнообраз, Я / Інший, Анна Київська, національна ідентичність

Анотація

У статті розглянуто етнообраз Анни Київської у історичному романі французької письменниці Марі-Клод Моншо та оказкованій розповіді Івана Малковича. Дослідження спирається на методологію імагології та реалізується застосуванням типологічного та рецептивно-естетичного методів, що дозволяють виявити спільні та відмінні риси у трактуванні етнообразу Анни Ярославни у французькій та українській літературі. Під літературним етнообразом розуміємо такий літературний образ, що конструює не лише індивідуальні риси, а й національну ідентичність зображуваних персонажів. Типологічне порівняння двох творів різних літератур ілюструє специфіку етнообразу Анни Ярославни: французька авторка акцентує увагу на ідеальності образу, в той час, як український письменник звертається до прийому ототожнення князівни зі своєю племінницею. Анна Ярославна, як представниця свого народу є яскравим і водночас простим для розуміння наймолодших читачів етнообразом. Вона освічена і розумна, оберігає сімейні цінності, які їй привили у дитинстві. Марі-Клод Моншо фромує образ дівчинки, яка зростає у Київській Русі, наголошуючи на її особливій вроді і доброті. Іван Малкович охоплює все життя Анни, розповідаючи та вплітаючи у оказковану розповідь елементи побуту жителів Київської Русі, сучасників Анни Ярославни. Риси національної ідентичності Анни проявляються у оказкованій розповіді, автор наголошує на важливості спадку Анни Ярославни, який належать сучасній Україні. Марі-Клод Моншо виразно описує зовнішність екзотичної для себе Анни, красу і величність Києва, релігійність Анни Київської. Через дихотомію Я / Інший увиразнюються складовими національної ідентичності Анни Київської. Для головної героїні, Я сформувалось у Київській Русі, вбираючи звичаї і навчання русинів, проте з часом воно трансформувалось, вбираючи у себе Чуже із далекої Франції. Характерними для французької літератури є риси зросійщення образу київської князівни, які спостерігаємо і у творі Марі-Клод Моншо. Французька авторка застосовує транслітеровані російські реалії, власні імена, тощо, хоча й зазначає, що Київська Русь є нащадком української культури. Такі факти часто трапляються у французьких творах, у чому вбачаємо вплив російської пропаганди з метою маніпуляційного привласнення українського минулого.

Посилання

Будний В. Розгадка чарів Цірцеї : національні образи та стереотипи в освітленні літературної етноімагології. Слово і час. 2007. № 3. С. 52–63.

Будний В., Ільницький М. Порівняльне літературознавство: підручник. Київ: видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2008. 432 с.

Забіяка І. В. Імагологічний аспект вивчення сучасної чеської та української літератур. Компаративні дослідження слов’янських мов та літератур. 2013. Вип. 21. С. 213–219.

Ільницький М., Будний В. Порівняльне літературознавство : навч.посіб.: у 2 ч. Львів : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. Ч. 1. Лекційний курс. 280 с.

Куций І. Імагологія як стратегія дослідження цивілізаційних образів в українській історіографії. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Історія. 2014. № 2(1). С. 240–247.

Мазяр О. В. Етнообраз Франції в епістолярній та критичній спадщині Лесі Українки. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія: Філологічна. 2013. Вип. 37. С. 185–187. URL: http://nbuv.gov.uа (дата звернення: 20.02.2024).

Малкович І. Анна Ярославна: київська князівна – королева Франції. Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2023. 57 с.

Наливайко Д. С. Очима Заходу. Рецепцiя Украïни в Захiднiй Європi XI XVIII ст. Київ : Основи, 1998. 578 с.

Пажо Д. А. Від культурних кліше до імажинарного. Літературна компаративістика. Випуск IV: Імагологічний аспект сучасної компаративістики: стратегії та парадигми. Ч. ІІ. Київ: «Стилос», 2011. 448 с.

Яцків Н.Я., Бунзяк Я.Г. Русифікація образу Анни Ярославни у сучасній французькій прозі. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Філологія», 2021. № 48. Т.3. С. 51–54.

Monchaux Marie-Claude. Lа petite princesse des neiges Anne de Kiev. Paris: édition TEQUI, 2009.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Номер

Розділ

Статті