БІНАРНІ КОНЦЕПТИ «СВІТЛО-ТЕМРЯВА» У ПОВІСТІ ГАЛИНИ ПАГУТЯК «ПАН У ЧОРНОМУ КОСТЮМІ З БЛИСКУЧИМИ ҐУДЗИКАМИ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/folium/2024.4.33

Ключові слова:

бінарні опозиції, концепт, концептосфера, світло, темрява

Анотація

У статті здійснено детальний аналіз бінарних концептів «світло-темрява» в контексті повісті Г. Пагутяк «Пан у чорному костюмі з блискучими ґудзиками». Окреслено сучасний стан досліджень у галузі лінгвоконцептології, визначено новітні підходи щодо вивчення когнітивних опозицій. З’ясовано, що знатність людської свідомості до типологізації протилежностей є одним з основних способів категоризації дійсності. Концепти «світло-темрява» розглядаємо як ключові для формування картини світу індивіда, оскільки вони належать до первинних архетипів, що кореняться в колективному досвіді людства. У вимірі творчості Г. Пагутяк досліджувані опозиції представлені на декількох планах сприйняття. Завдяки унікальному ідіостилю авторки, її вмінню бачити та проводити зв’язки, лексеми «світло-темрява» в повісті набувають розмаїтих трактувань. Основним джерелом урізноманітнення концептосфери в тексті слугують семантично насичені, змістовні асоціації, які виникають у персонажів твору на базі особистого досвіду та психологічного стану. Авторська увага до індивідуальної рецепції героями світу наповнює мовну канву тексту оригінальними семемами, водночас зберігаючи динаміку між поняттями «світло-темрява» як антонімічними. Доведено, що в повісті Г. Пагутяк бінарні концепти лежать в основі оповіді. Їхні варіації відображають становище у суспільстві, передають емоційний стан персонажів, розкривають особистість, позначують виміри реальності, серед яких час і простір. Наявна у тексті постійна напруга між процесами довкола концептів «світло-темрява» є безпосереднім механізмом розвитку сюжету, рушієм змін у мисленні героїв, їхнього світогляду, принципів, системи вірувань. Це дозволяє письменниці вибудовувати неповторний літературний всесвіт, який опирається на загальнолюдський досвід буття. У такий спосіб, на прикладі творчості Г. Пагутяк простежуємо здатність протилежностей впливати на процеси людської когніції. Стаття покликана розширити розуміння значення бінарних концептів не лише в художніх текстах, а й розкрити їхню роль як інструменту сприйняття індивідами реальності.

Посилання

Бошкань Г. Міфологема сонця у творчості Бруно Шульца та Галини Пагутяк. Вісник Львівського університету : іноземні мови. Львів : Львівський нац. ун-т ім. Івана Франка, 2016. Вип. 24. Ч. 1. С. 2–10.

Давидова Т. Антиконцепт у лінгвістичній ретроспективі. Сучасні тенденції у викладанні іноземних мов у світі : зб. матеріалів учасн. III Міжнар. наук.-практ. інтернет конф. Суми : ФОП Цьома С. П., 2020. С. 30–32.

Жайворонок В. В. Знаки української етнокультури : словник-довідник. Київ : Довіра, 2006. 703 с.

Загнітко А. П. Класифікаційні типології концептів. Лінгвістичні студії : зб. наукових праць. Донецьк : ДонНУ, 2010. Вип 21. С. 12–21.

Краснобаєва-Чорна Ж. В. Концепт ЖИТТЯ в українській фраземіці : автореф. дис. … канд. філол. наук : 10.02.01. Дніпропетровськ, 2008. 20 с.

Пагутяк Г. Пан у чорному костюмі з блискучими ґудзиками. Львів : ЛА «Піраміда», 2016. 280 с.

Селіванова О. Сучасна лінгвістика: напрями та проблеми : підручник. Полтава : Довкілля-К, 2008. 712 с.

Словник української мови : в 11 т. / за ред. А. А. Бурячок, Г. М. Гнатюк. Київ : Наукова думка, 1979. Т. 10. 658 с.

Словник української мови : в 11 т. / за ред. І. С. Назарова. Київ : Наукова думка, 1978. Т. 9. 916 с.

Словник української мови : в 11 т. / за ред. П. П. Доценко, Л. А. Юрчук. Київ : Наукова думка, 1971. Т. 2. 550 с.

Чумаченко М. О. Міфологема світла і темряви в православній культурній традиції : дис. … канд. культ. наук : 26.00.01 / Харківська державна академія культури. Харків, 2018. 224 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Номер

Розділ

Статті