МЕНТАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОНЦЕПТУ «ДУША» У ТВОРЧОСТІ ФЕДОРА ПОТУШНЯКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/folium/2024.4.10

Ключові слова:

концепт, лінгвокультурологія, ментальність, мовна картина світу, Федір Потушняк, поетичне мовлення, сакральний, світобачення

Анотація

У статті проаналізовано мовне вираження концепту «душа» в художніх творах Федора Потушняка. Виявлено особливості світобачення письменника як митця слова. Утілюючи в своїй мовотворчості різні аспекти народного буття, письменник ілюструє вагомість зображуваних явищ чи подій. Проаналізовано основні підходи щодо інтерпретації самого поняття концепту та його класифікації. З’ясовано особливості концепту «душа» в мовній концептуалізації світу Федора Потушняка. Описано використання концепту «душа» у поетичних творах письменника у взаємозв’язку зі специфічними рисами української ментальності. У роботі використано лінгвокультурологічний підхід, який дав змогу розглянути концепт «душа» як абстрактну одиницю ментального рівня. Наголошено на сакральній частині концепту «душа», яка займає домінувальне місце у мовотворчості письменника, а також з’ясовано концептуальні компоненти несакральної її частини та проілюстровано прикладами із поетичних творів. Сакральний фрагмент концепту «душа» у ліриці Федора Потушняка виступає конкретизованим, пов’язаним із релігією, з Біблією, що засвідчують вислови про те, що душу дає людині Бог. Відзначено також, що сакральна частина концепту «душа» у поетичних творах Федора Потушняка має як традиційне, так і нетрадиційне мовне вираження, яке інтерпретується самим автором. Митець утверджує думку про нерозривність такого поняття, як людина – частина народу, рідного краю. Концептуальні компоненти несакральної частини концепту «душа» у поезії Федора Потушняка характеризуються як традиційним, так і нетрадиційним підходом, а його наповнення переважно стосується змін психічного стану людини. Наголошено, що лексема «душа» у поетичній творчості Федора Потушняка у різних контекстуальних виявах набуває різних функціонально-стилістичних ознак. Відзначено, що велику роль у формуванні та вираженні концепту «душа» в мовотворчості Федора Потушняка відіграють слова-назви концепту, які представлені дуже цікавими засобами художньої виразності. Підсумовуючи проведене дослідження, авторка доходить висновку про те, що концепт «душа» в мовотворчості Федора Потушняка відображає, передусім, духовне життя українців, яке вербалізується в екстралінгвальній площині, створюючи мовну картину світу та формуючи мовну особистість письменника.

Посилання

Голобородько К. Концепт «душа» в структурі духовного поля (на матеріалі поезії Олександра Олеся). Південний архів: Зб. наук. праць. Філологічні науки. Вип. XIV. Херсон, 2002. С. 336–341.

Кононенко В. Українська лінгвокультурологія: навчальний посібник. Київ: Вища школа, 2008. 327 с.

Потушняк Ф. Мій сад / упоряд. Д. Федака. Ужгород: ВАТ «Видавництво «Закарпаття», 2007. 576 с.

Росінська О. Екзистенційна природа символіки в поезії В. Стуса: автореферат дис. … канд. філол. наук: 10.01.06. Донецьк, 2007. 20 с.

Скаб М. Закономірності концептуалізації та мовної категоризації сакральної сфери. Чернівці: Рута, 2008. 560 с.

Словник української мови: в 11 т. Київ: Наукова думка, 1971. Т. 2. 550 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Номер

Розділ

Статті