МОВЛЕННЄВІ СТРАТЕГІЇ ВПЛИВУ У НІМЕЦЬКОМОВНІЙ СОЦІАЛЬНІЙ РЕКЛАМІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/folium/2024.4.12

Ключові слова:

комунікативні стратегії впливу, німецька мова, прагматика, соціальний рекламний дискурс, соціальний рекламний текст

Анотація

Статтю присвячено дослідженню лінгво-прагматичної специфіки текстів німецькомовної соціальної реклами як ефективного засобу вирішення суспільних проблем. У науковій розвідці автори розглядають сутність та роль соціальної реклами в системі комунікації та окреслюють теоретико-методологічну базу дослідження. В процесі роботи встановлено, що дискурс соціальної реклами – це комунікативна подія, яка вербалізується у формі мінімального агітаційно-пропагандистського типу тексту та має на меті підвищити свідомість громадськості по відношенню до соціальних проблем, спонукати до певної поведінки, яка могла б допомогти в їх розв'язанні. Центральне місце в будь-якому соціальному рекламному повідомленні займає соціальний рекламний текст, який на відміну від комерційної реклами не має на меті отримання прибутку або просування конкретного товару, послуги чи виробника. З метою типологізації німецької соціальної продукції на прикладах соціальних рекламних повідомлень різної тематики автори статті надають вичерпну класифікацію її видів за різними диференційними ознаками, як-от спосіб розповсюдження, характер цілей, форма звернення, тип предмета рекламування, обсяг та спосіб впливу. Головна увага наукової роботи зосереджена на комплексному аналізі комунікативних стратегій впливу у соціальних рекламних текстах та на дослідженні їх прагматичної цінності. З огляду на це було виокремлено стратегії актуалізації інформації, встановлення контакту з реципієнтом, пошуку «спільної платформи» та утримання тематичної напруженості. В процесі дослідження також було встановлено, що комунікативні стратегії у текстах німецькомовної соціальної реклами реалізовуються за допомогою комунікативних тактик, найпоширенішими з яких є тактики: фактизації, наочності, паралелізму, протиставлення, діахронії, інсценування, іронізації, грандіозності, солідаризації, діалогізації, генералізації, звернення до образів та кліше, драматизації та конфліктності.

Посилання

Бацевич Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики. Київ:Академія,2009. 376с.

Безугла Л. Р., Романченко І. О. Лінгвопрагматика дискримінації у публіцистичному дискурсі : монографія. Харків : Лисенко І. Б., 2013. 304 с.

Бугайова О. І. Соціальна реклама як особливий жанр. Міжнародний вісник: Культурологія. Філологія. Музикознавство. 2013. Вип. 1(1). С. 123–128.

Дарда Т. Соціальна реклама як засіб реалізації державної політики зайнятості населення. Наукові записки Національного університету "Острозька академія". Сер. : Культура і соціальні комунікації. 2010. № 2. С. 12–19.

Дзикович О. В. Лінгвопрагматичний аспект телевізійного дискурсу (на матеріалі текстів німецькомовних анонсів ток-шоу). Дис. канд. філол. наук: 10.02.04, Запоріз. нац. ун-т. Запоріжжя, 2014. 200 с.

Дячук О. В. Комунікативна стратегія та засоби її реалізації в дискурсі шокової соціальної реклами США. Проблеми семантики, прагматики та когнітивної лінгвістики. К. : Логос. Вип. 26. 2014. С. 95–105.

Звєрєва І. Д. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія. Київ: Центр учбової літератури. 2008. 336 с.

Лисиця Н. М. Cоціальна реклама: напрямки покращення якості. Наукові праці Чорноморського державного університету імені Петра Могили комплексу "Києво-Могилянська академія". Серія : Соціологія. 2014. Т. 244, Вип. 232. С. 72–75.

Олтаржевський Д. О. Соціальна реклама : навчальний посібник. Київ : Центр вільної преси, 2016. 120 с.

Приймачук Ю. В. Прагматичний аспект текстів німецькомовної соціальної реклами: зб. тез VIII міжн. наук.-практ. конф. Дискурс професійної і творчої комунікації: лінгвокультурний, когнітивний, перекладацький та методичний аспекти. Київ, 2023. С. 47–51.

Ревенко Т. В. Сутність і перспективи розвитку технологій соціальної реклами органів влади. Теорія та практика державного управління. Вип. 4, 2010. С. 81–87.

Тищенко О. Теоретичне підґрунтя дослідження слоганів грецької телевізійної реклами. Південний архів. Філологічні науки. 2017. Вип. 66. С. 165–167.

Шитюк А. С. Гнєдкова О. Г. Поняття реклами: структура побудови рекламних текстів. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика. Том 32 (71) № 6 Ч. 1 2021. С. 180–184.

Kotler P. Social Marketing: Influencing Behaviors for Good. Kotler P., Lee N. SAGE Publication, Inc., 2012. 520 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Номер

Розділ

Статті