ОСОБЛИВОСТІ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ КЛЮЧОВОГО КОНЦЕПТУ ВНУТРІШНЬОГО СВІТУ ЛЮДИНИ «СЕРЦЕ» (НА МАТЕРІАЛІ ТВОРІВ ФЕДОРА ПОТУШНЯКА)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/folium/2024.4.19

Ключові слова:

вербалізація, лінгвокультурний концепт, ментальність, мовотворчість, Федір Потушняк, семантика, художнє мовлення

Анотація

Стаття присвячена дослідженню особливостей вербалізації ключового концепту внутрішнього світу людини «серце» (на матеріалі творів Федора Потушняка). На основі проведеного дослідження доходимо висновку про те, що аналізований лінгвокультурний концепт достатньо широко представлений у мовотворчості Федора Потушняка. У роботі застосовано загальнонаукові (аналіз, синтез, індукція, дедукція, узагальнення) та власне лінгвістичні методи (дескриптивний метод, метод моделювання, описовий метод), а також прийоми внутрішньої та зовнішньої інтерпретації (інтерпретація мовних одиниць iз погляду їх зв’язків із немовними явищами, прийоми класифікації та систематизації). Мовні засоби вираження досліджуваного концепту є надзвичайно різноманітними, вони віддзеркалюють визначальні риси української ментальності. З’ясовано, що більшість аналізованих мовних одиниць, що вербалізують концепт «серце», позначають психічний стан людини, тривожні почуття, переживання та вчинки людини. Концепт «серце» у мовотворчості Федора Потушняка вербалізується за семантикою радості, піднесення, щастя, веселощів, полегшення, проте, найбільше – за семантикою смутку, болю, розчарування, ненависті, втрати сенсу життя, антисимпатії. Крім цього, виявлено, що концепт «серце» постає і як символ любовних почуттів, любовної прив’язаності, а також може виконувати низку різноманітних функцій. Авторка доходить висновку про те, зокрема, що компонент «серце» у поетичних творах письменника може виконувати функцію мозку і певні функції голови людини, навіть умовно можна вважати, що серце розташоване саме на її місці. Серце асоціюється також із певним вмістищем, у якому сховані найрізноманітніші аспекти життя. Саме такими асоціаціями репрезентований концепт «серце» у мовотворчості Федора Потушняка. Наголошено також на тому, що відповідно до описаних художніх засобів закладаються домінувальні ознаки концепту «серце», а на цій основі твориться концептуальна картина мовної особистості Федора Потушняка.

Посилання

Голубовська І. Етнічні особливості мовних картин світу. Київ: Логос, 2004. 284 с.

Потушняк Ф. Мій сад / упоряд. Д. Федака. Ужгород: ВАТ «Видавництво «Закарпаття», 2007. 576 с.

Приходько А. Концепти і концептосистеми в когнітивно-дискурсивній парадигмі лінгвістики. Запоріжжя: Прем’єр, 2008. 332 с.

Словник символів культури України / За загальною редакцією В.П. Коцура, О.І. Потапенка, М.К. Дмитренка. Київ: Міленіум, 2002. 260 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Номер

Розділ

Статті